PARI-PARI P U T E R I

kamu ; mereka :)

Thursday, November 4, 2010

KAYILAN

"Aku sudah ada GF baru , tak payah kau cari aku lagi lepas ni ."
"Tapi kenapa kau buat aku macam ni ?"
"Dia jauh lebih cantik , matang & baik dari kau."
"Jadi selama ni ?"
"Aku bosan dengan kau . Sudahlah , aku malas cakap banyak . Aku pergi dulu ."
"Tapi , tunggu !!" Ema menjerit memanggil BFnya .

Barsama tangisan dia berlalu dari situ . Sepanjang malam dia menangis . Akhirnya dia memberhentikan keretanya di sebuah taman . Bersama tangisan dia duduk di bawah sebatang pohon rimbun . Dia tunduk memeluk kedua lututnya sambil menghamburkan tangisan duka . Apabila dia mengangkat kepalanya , tiba-tiba ....

'Aku di mana ?' Bisik hatinya .
'Aku tidak pernah nampak tempat ini .' Jantungnya mulai berdegup kencang . Dia bangun dari tempat duduknya . Semakin pelik kerana dia terlihat sebuah kolam yang cantik bersinar pantulan cahaya bulan . Bulan penuh malam itu , seolah-olah hampir dengannya .
'Besarnya bulan !' Bisiknya . Tiba-tiba telinganya menangkap satu bunyi seperti berbisik di sebalik daun.
"Siapa ?" Tanyanya sambil melihat kearah pokok besar yang mempunyai daun rimbun itu . Tiada jawapan . Dia terlihat dua cahaya . Satu berwarna merah jambu , satu lagi kekuninggan .
"Siapa ?" Laungnya lagi . Dia cuba untuk menghampiri pokok itu . Dia terdengar suara berbisik itu semakin kuat . Semasa dia mengangkat daun itu dia terlihat dua makhluk kecil berwarna kuning dan merah jambu . Mereka sedang membelakanginya sambil berbisik . Makhluk itu mempunyai sayap yang nipis berkilat seperti taburan glitter . Satu merah jambu satu lagi kuning keemasan . Tiba2 makhluk itu menoleh kearahnya . Cantik , comel , lawa ! Itulah yang pertama tafsiran yang dapat dia buat . Dengan muka terkejut , kedua2 makhluk itu menjerit .

"Keranapara diriara tiringuruk kiritara ? Karandara , Aradirindara tarakurut !" Kata makhluk berwarna merah jambu .
"Erentarah ! Tarapiri diriara maracaram barairik sarajara . Diriara seredarag bereseredirih ." Kata makluk berwarna kuning sambil memandang kearahku .
"Apa kamu cakap ni ? Saya tak faham ." Kataku .
"Diriara burukaran darariri sirinirilarah karandara ." Kata makhluk merah jambu lagi . Makhluk kuning itu menghulurkan tangannya . Aku menyambut tangannya yang kecil itu . Dia membawa ak ke arah kolam yang cantik itu . Dia membuat isyarat minum kearah ku . Aku minum air itu seperti yang dia suruh .
"Awak dah okey ?" Soalnya .
"Ya , sedikit segar ."Kataku . Tiba-tiba ...
"Eh , awak boleh bercakap seperti saya ?" Aku agak terkejut mendengar cara percakapannya .
"Sebenarnya awak yang bercakap seperti kami . Sebab awak telah minum air dari kolam itu ."Katanya sambil tersenyum . Makhluk berwarna merah jambu hanya diam sambil tersenyum .
"Nama beta Pari-pari Dewi . Ini adik beta , Pari-pari Puteri . Selamat datang ke dunia kami . Dunia Kayilan .
"Dunia Kayilan ? Dunia apa tu ?"Soalku .
"Dunia Kayilan adalah dunia magik . Semua yang ada di sini mempunyai keistimewaan tertentu . Kaum Pari-Pari mempunyai keistimewaan terbang tinggi , pantas dan bijak ." Kata Pari-pari Puteri .
"Mari ikut beta ke istana . Kamu nampak letih dan tidak bermaya . Kamu perlukan rehat yang cukup ." Kata Pari-pari Dewi sambil tersenyum . Tiba-tiba cahaya terang berwarna pelangi muncul dan sekelip mata saja aku dan dua pari-pari tadi berada di depan sebuah pokok yang besar dan rimbun . Pokok itu mempunyai banyak akar berjuntai .
"Makan daun ini ." Arah Pari-pari Dewi padaku . Lalu aku tanpa banyak cakap mengikut rahannya . Tiba-tiba badanku mengecil sama seperti mereka . Ada dua sayap kecil berwarna putih di belakangku .
"Saya seperti kamu ."Kataku . Mereka hanya tersenyum .
"Kamu harus kelihatan sama seperti kami . Jika tidak pasti Kanda Dewa akan marah kerana kami membawa kamu pulang ." Aku hanya tersenyum . Sambil cuba untuk terbang .
"Kamu belum boleh terbang . Kamu perlu berlatih dahulu . Kami akan mengajar kamu esok ."Kata Pari-pari Puteri . Mereka memegang tanganku dan membawaku terbang .

****************************

No comments:

Post a Comment